Силата на душата

 561271_409397025750770_222813621075779_1449104_1919232942_n Животът на всеки човек е осеян с трудности, но в днешно време повечето хора се надяват някой друг да им помогне, някой друг с  „магическа пръчица”  да им разреши проблемите, някой друг да им покаже верния път. С една дума някой друг да им ръководи живота. Но не това те прави силен. Силен е този, който намери силата в себе си и сам се изправи срещу проблемите си. Но все пак, за да бъде една душа силна, трябва да има нещо, което да го крепи. Трябва да има смисъл в неговия живот, трябва да има вяра, защото под ударите на живота, трудно би продължил. А без вярата човек до никъде не би стигнал. Да си със силна душа означава и психически да устояваш на трудностите и въпреки тях да продължиш напред. Пример за това е Лудвиг Ван Бетовен. Още от малък той се сблъсква с трудностите в живота. Израства в неблагоприятна атмосфера -алкохолизмът на бащата, лошите материални условия и непрекъснатите конфликти в семейството – оставят травми в него. Музикалният талант на Лудвиг е забелязан рано, затова под ръководството на баща си започва да свири на пиано. Прекарвал дълги часове пред пианото, освен това взимал и уроци по пиано и виола. Но когато на 17- години претърпява загубата на  майка си, а по-късно здравето на баща му се влошава – е принуден да поеме издръжката на семейството. Затова се наложило да работи като придворен музикант, давал частни уроци, а в свободното си време композирал. Бетовен е постигнал много. Утвърдил се като велик пианист и композитор. Написва много симфонии и сонати, като най-известната му е симфония №9. Бетовен е един уникален пример за силата на духа, защото той преживява най-голямата  криза в живота си – загубата на слуха си. А това за един музикант е най-ужасният кошмар…”От почти две години избягвам обществото, понеже не мога да събера смелост да кажа на хората:  „Аз съм глух“.  Ако имах друга професия, щях да мога да се справя с моята инвалидност, но в моята професия това е страшен недъг…Да се примиря със съдбата си какъв нещастен изход! Но това е всичко, което ми е останало.”Поради своя недъг Бетовен е принуден да живее в пълна самота, изолиран напълно от света, общувал с хората само в крайни необходими случаи. Но влошилото се здравословно състояние и чувството на самота го довежда до мисълта да сложи край на живота си, но това което го възпряло било неговото изкуство. Това е бил и неговия смисъл в живота. ”Ах, струваше ми се невъзможно да напусна света, преди да съм дал всичко онова, което чувствам в себе си…”. Въпреки своя недъг, Бетовен успява да надмогне себе си и да продължи. Все пак всеки човек, независимо известен или не, оставя нещо след себе си.От философска гледна точка съществуват три метаморфози за  силния дух. А те са как духът се превръща в камила, камилата в лъв и накрая лъвът в дете.

Много тежести съществуват за силния издръжлив дух. Силата може да се изпробва с най-тежкия товар, защото това, което не ни убива- ни прави по-силни. А тежко може да се нарече това да се унижиш, за да нараниш високомерието си, егото си или да изоставиш делото си, или да отпратиш утешителите си или може би да обичаш, тези които те презират. Да, всичко това може да понесе издръжливия дух, защото той представлява в началото една натоварена камила, която бърза в своята пустиня. Пустинята е безкрайна, както може да се окажат и проблемите ни в нашия ум, от които човек може да стигне до пълно отчаяние. В отчаянието си човек се намира точно в една пустиня, в която търси изход. Точно тук се извършва втората метаморфоза, духът се превръща в лъв. Докато лъвът иска да извоюва  свободата си и да стане господар на своята пустиня, но камилата е е свикнала да се отказва и се противопоставя, започва се една вътрешна борба, докато лъвът извоюва мястото си. Лъвът може да го наречем нашето его, защото понякога благодарение на него успяваме да се справим с изпречилите ни се пречки.

Лъвът не може да твори нови ценности, но може да извоюва свободата си и да си постави едно „не”, дори и пред дълга. Но идва и момента, в който лъвът се превръща в дете. А детето е символ на невинността, чистота и забравата, на едно ново начало.

А силния дух минава през точно тези три етапа, за да се роди отново за живот!

автор: Petya Vasileva, 2008г.

Advertisements

2 thoughts on “Силата на душата

  1. „Това което не ни убива- ни прави по-силни.“ Ницше

    Един от любимите ми цитати.

    Света през очите на едно дете е пълен с възможности. А нали ние творим живота си. Колкото повече възможности виждаме, толкова повече неща можем да постигнем 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s