Победата над…или победата на … ? А коя е истинската любов …?


Дали в повестта на Емилиян Станев – “ Крадецът на праскови “ победена е любовта или победител е любовта ?Вие как мислите…завършека на тази любов със смърт може би означава,че любовта е победена..но не е . Победителя тук е любовта , защото човек , който истински обича може да бъде физически сломен и погубен,но не и духовно победен . Познала най-пламенното чувство -човешката душа е свободна и силна , като птица…рееща се в небесата .Преодолява всякакви условности ,всякакви забрани,надмогва всякакви прегради,дори и непреоделимите.Точно такава е и любовта на Елисавета и Иво-тяхната любов се извисява над всичко..над морала..над забраните..над омразата..над чисто психологическите мотиви , над ограниченото човешко съзнание.Драматична е тяхната любов и завършва със смърт , но от този драматичен край се ражда чудото-вечния живот..на невъзможната любов ,която побеждава всичко !!!

Любовта може да бъде и лекарство ….и отрова..може да те погуби.. и съживи..може да те накара да познаеш и рая и ада..може и да те накара да я отречеш и да бягаш от нея..може да те направи зависим,чакащ за дозата си….може да те накара и вечно да я чакаш и приканваш да дойде…може..Любовта единствено може да изцели света !!! Тя кара света да се върти !!! Без нея всичко умира…вехне като цвете без вода..

Има много видове любови..но най-истинската..най-смислената ..най-силната..тази,която е вечна и неразрушима е ..тази любов към себе си..към всичко и всички..към вселената..Вселенската любов -тази ,която може да прощава ..за всичко и на всеки !!!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s