Победата над…или победата на … ? А коя е истинската любов …?


Дали в повестта на Емилиян Станев – “ Крадецът на праскови “ победена е любовта или победител е любовта ? Вие как мислите, завършека на тази любов със смърт може би означава ,че любовта е победена, но не е . Победителя тук е любовта , защото човек , който истински обича може да бъде физически сломен и погубен, но не и духовно победен. Познала най-пламенното чувство -човешката душа е свободна и силна, като птица рееща се в небесата. Преодолява всякакви условности, всякакви забрани, надмогва всякакви прегради, дори и непреоделимите. Точно такава е и любовта на Елисавета и Иво-тяхната любов се извисява над всичко, над морала, над забраните, над омразата, над чисто психологическите мотиви, над ограниченото човешко съзнание. Драматична е тяхната любов и завършва със смърт, но от този драматичен край се ражда чудото-вечния живот на невъзможната любов, която побеждава всичко!

Любовта може да бъде и лекарство ….и отрова..може да те погуби.. и съживи..може да те накара да познаеш и рая и ада..може и да те накара да я отречеш и да бягаш от нея..може да те направи зависим,чакащ за дозата си….може да те накара и вечно да я чакаш и приканваш да дойде…може..Любовта единствено може да изцели света! Тя кара света да се върти! Без нея всичко умира, вехне като цвете без вода.

Има много видове любови, но най-истинската, най-смислената, най-силната-тази, която е вечна и неразрушима, е тази любов към себе си, към всичко и всички, към вселената. Вселенската любов -тази, която може да прощава за всичко и на всеки!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s