Как да се вслушвам в тялото си, след като не чувствам нищо?

lonely-girl1Не чувате и не чувствате тялото си, защото в него има много блокажи, които не допускат до вас тази информация, която вие приемате за нежелана.
За да ви е по-ясен механизмът за загубата на взаимовръзката с вътрешния ви свят, бих искала да ви разкажа за черупката на характера.


Що е черупка на характера? Това понятие е въведено от В.Райх, ученик на Фройд, когато е описвал процесът защита на човека от негативните чувства, които той не иска да изпитва. Тази защита се състои в това, че се случва автоматично, на ниво тяло – потискат се неприятните емоции, които с времето формират защитен блок. Човек на съзнателно ниво престава да усеща нежелателните емоции, което за него е едновременно и свобода и затвор. Той престава да получава сигнали от тялото си, губи връзката със самия себе си. Тези блокове са общо седем и всеки от тях прикрива определена информация от различните части на тялото.

ПЪРВИ БЛОК – това са очите. Защитата в областта на очите се проявява с неподвижност на челото и празно изражение на очите. Лицето прилича на каменна маска – като застинало е.

ВТОРИ БЛОК – намира се в областта на устата. Включва в себе си мускулите на подбрадичката, гърлото и тила. Челюстта може да бъде както прекалено стисната, така и неестествено отпусната. Тази защита задържа емоционални прояви като плач, гняв, смучене.

ТРЕТИ БЛОК – шията. Този сегмент включва дълбоките мускули на шията и езика, задтилната част на главата. Защитната черупка задържа като цяло гнева и вика. Човекът, с блокаж на този участък, всъщност е изцяло откъснат от тялото си. Той е „ходеща глава”, загубила изцяло връзката с тялото.

ЧЕТВЪРТИ БЛОК – това са гърдите. Включва широките мускули на гърдите, на плещите, лопатките и целия гръден кош и ръцете с китките. Този сегмент сдържа смеха, мъката, страстите. Той се формира тогава, когато човек, изпитващ негативни емоции, се сдържа на ниво дишане – задържа вдишване/издишване. Човек с блокаж на това ниво на тялото престава да усеща изцяло, чувства подобни на любов, състрадание, емпатия. За него вече е трудно да разбира чувствата на другите.

ПЕТИ БЛОК – диафрагмата. Тук влизат диафрагмата, слънчевия сплит, различните вътрешни органи, мускули на прешлените в ниските дялове на гръбначния стълб. Издишването е по-трудно от вдишването. Като цяло тази черупка задържа силният гняв.

ШЕСТИ БЛОК – това е коремът. Сегментът му включва широките мускули на корема и гърба. Напрежението в кръста е свързано със страх от нападение. То се формира от подтискането на такива чувства като гняв и неприязън.

СЕДМИ БЛОК – е тазът. Той включва всички мускули на таза и долните крайници. Тазът е неподвижен, той е мъртъв и асексуален. Тази черупка служи за подтискане възбудата, гнева, удоволствието. Човек с такъв блокаж, не може да почувства изцяло насладата от живота с цялата й многообразност. Заради блокирани усещания в краката, няма връзка със земята и е като откъснат от нея, неспокоен.

Лишеният заради черупката на характера си от обратната връзка с тялото си човек, не може изцяло да усети истинските си емоции. Той е свикнал да не чувства и да не забелязва. Получава се така, че по-голямата част от сигналите на тялото си пропускаме въпреки съзнателния си ум.

Как да започнем отново да слушаме тялото си. Мога да ви предложа лесно, на пръв поглед, упражнение, което на практика е много ефективно за разблокиране на свиванията в тялото ви.
Постарайте се в началото на деня за половин-един час да се отпуснете в тишина и да наблюдавате тялото си. Всяка удобна поза е подходяща. Наблюдавайте, какво чувствате и усещате в тялото си. Първоначално ще ви е трудно да преминете от вътрешния постоянен говор към наблюдение. Ще напират много мисли, които ще искате да обмислите. Но си кажете – ще помисля за това след практикуване на мълчанието и продължете да наблюдавате дишането си и усещанията в тялото.
Практиката на мълчание, въпреки изглеждащата леснина, е много ефективно упражнение за постигане на връзка с тялото. Могат да нахлуят емоции – това е първия признак за разрушаването на блокажите. Разрешете си да изживеете тези емоции, не се страхувайте от тях. Точно отъждествяването ви пречи да ги чувствате. Когато сте гневни, ви се струва, че сте гневен човек. Когато тъгувате или плачите, може да си мислите, че сте слаби. Но това не е така. Това са само емоции към момента. Те преминават, а истинската ви същност си остава неизменна.

Разрешете си да чувствате различните емоции, дори тези, които ви изглеждат неприлични и неприемливи. Занимавайте се с практиката на мълчание в продължение на 40 дни и ще се учудите, колко силен ще стане гласът на тялото ви, на истинското ви АЗ.

Превод: Анита
 
П.п. За разблокирване на блокажи също може да опитате първо да релаксирате цялото тяло, като насочвате вниманието си  към всяка част от тялото ви, от краката до върха на главата . След това може да започнете и с биоенергийно дишане, наподобявайки техниката на пълно йогитско дишане. Биоенергийното дишане е дълбоко дишане, като вдишвате през носа и постепенно започвате да пълните въздух от корема и го издигате до гърдите, след това бавно спускате в обратната посока, издишвайки през устата. За тези, които имат проблеми с контрола, може да им е доста трудно в началото, да им изглежда страшно, ако смятате, че не може да се справите и ви избият много силни емоции, не правете това сами и потърсете помощ. Или може да преминете в спокойно дишане и наблюдение, ако ви се струва, че това по ви допада.
Advertisements

One thought on “Как да се вслушвам в тялото си, след като не чувствам нищо?

  1. Pingback: Докосването – една позабравена потребност | Amaranth

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s