В търсене на изгубеното щастие

1277_v_tyrsene_na_izgubenoto_shtastie_booktraffic_iztok_zapad
Една книга, която горещо препоръчвам, полезна не само за родители..но и за учители, психолози, педагози, лекари, акушерки..за всеки. Книгата е на психоложката Джийн Лидлоф.

Много родители неволно са допуснали грешки, поради една или друга причина..някои много погрешно предавани по книги или от предходни поколения. Затваряйки се в един порочен кръг от грешки и неосъзнаване, нанасяме непоправими травми на самото си съществуване, но и на децата си. Тази книга би ви дала по – широк поглед, по-дълбоко разбиране и осъзнаване. Само, когато знаем и сме по-осъзнати, само тогава бихме могли да създадем по-добри условия за живеене и по-добро бъдеще. От нас зависи и от нашата лична отговорност.

66727_541446712551000_1791343883_n
В книгата детайлно е описана една от най-първичните травми, които преживява и изживява едно малко същество идващо на този свят. И единственото нещо, от което има нужда е да бъде прегръщано, докосвано, дарявано чисто и безусловно с любов. За него това е както въздуха, който диша и храната, която получава. Погрешно е едно от схващанията, че детето не бива да се разглезвало, щяло да ви се качи на главата..и т.н. това са пълни глупости..понеже мозъчната кора на едно няколко месечно бебе не е развита, за да разбира, че има после, да бъде някаква си прищявка или каквато и да е била друга причина. За него съществува и има само тук и сега…представете си болката и ужаса, който изживява, когато на някоя негова потребност не е отговорена..Потребност, която по право му принадлежи. То е абсолютно безпомощно да я задоволи само и е зависимо изцяло от мама, която за него е света и от нейното отношение зависи как по-късно ще преживява Света, в който живее! От тук идва една от първичните травми, която за него е равносилна на Смърт! За българина и като цяло на балканите, не нанасяме на децата си само една травма..след това следват още и още..Превръщайки се след това нация с ниско самочувствие, тъжни, депресирани..критикуващи..млади тинейджъри, кривващи от правия път..Да, има и много неща, за които да се гордеем и причини да си знаем цената. Но все пак в тази тема е насочена към началото и отпечатъците, които слагаме от самото начало.

Другото което също от жизнено важно значение, че майката е загубила и връзката със своя инстинкт, с интуицията си, която е безпогрешен компас в това какво да направи или не..До такава степен е заглушила този вътрешен глас, че се чувства безпомощна или едва ли не е незнаеща…Няма жена на която това да не й е заложено в природата, най-силна е връзката между майка и дете..и ако тя съумява да се вслушва в себе си, в сърцето си и в сигналите и реакциите на своето дете..грешките ще бъдат много по-малки. Защото няма по-прекрасен учител не от книгите, а от детето, което стои пред нея. Приемайки го по този начин, не само като учител, но и като дар, вървите по този път разбирайки смисълът на щастието.

И едно нагледно видео, изпълнено с много нежност, присъствие на тук и сега..и Любов.

Прегръщайте децата си, казвайте им колкото се може по-често топли думи, изпълнени с любов. Това е техния дъжд и храна, от който се нуждае душата им. И сами ще се убедите   как ще разцъфнат пред вас в красиви цветя. Не ги оставяйте да увехнат, не ги потъпквайте сами. Няма нищо по-деградивно и разрушаващо от критиката и острите думи и забележки. Поощрявайте по-често, целувайте по-често. Обяснявайте с любов, по начин по-който да бъдете разбрани. Говорете на езика на децата си, а не от своя собствен. Гледайте през техните очи..и си спомнете, че и вие някога сте били деца..и вас ви е боляло и вас са ви наранявали по някакви начини, а тогава сте били все още едни бели петна. Спомнете си…!

Рецензия: Petya Vasileva

В търсене на изгубеното щастие – откъс

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s