Докосването – една позабравена потребност

Featured image

Ние съвременните хора не използваме пълноценно всичките си пет сетива. Например възприемаме най-лесно чрез зрението, слухово, а наслада търсим най-вече в храната и вкуса.
Едно от най-пренебрегваните ни сетива е допирът, милването, докосването или прегръщането (всичко, което е свързано с телесното). Още от бебе, тялото ни знае как да изпитва наслада от докосване и погалване и има нужда от това, толкова колкото от храната, водата и въздуха, който диша!

Когато използваме балансирано всичките си сетива сме по-малко склонни към нездравословни залитания и емоционален дисбаланс, сривания и т.н. Един човек, който умее да се наслаждава на гледката, на звуците, на ароматите и на докосването, не търси удоволствие и наслада само в храната или в прекомерно използване на други източници, с цел да компенсира липсата на тази потребност! Доказано е че ползите от прегръдката, докосването са много. Дори в самия жест на прегръдката, разтварянето на ръцете е символика на „отварям си сърцето към теб“, „доверявам ти се“, а ние сякаш сме станали все по – пестеливи и стиснати на любов, затваряме си сърцето и блокираме изцяло сърдечната си чакра, с цел и от страх да не бъдем наранени и отблъснати, отхвърлени. А може би блокажът ни в тази област, който е центъра на самата ни душа и наша истинска същност – Любовта, отговаря за всичките ни болести, неврозни състояния. Любовта лекува, не само нас самите, но и околните, но колкото по я задържаме, блокираме и криворазбираме, толкова повече се доразболяваме не само себе си, но и колективно!

Може да прочетете още полезни статии по темата:

Основи на телесната психотерапия

Как да се вслушвам в тялото си, след като не чувствам нищо?

П.п. Ако статиите са ви харесали и били полезни за вас, моля разпространявайте ги, да стигнат до повече хора! Благодаря ви!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s