Самоубийството

 suicide3  Всеки е имал своите тежки моменти в живота си, мигове на отчаяние, чувство на безсилие, загуба на всичко постигнато, някакъв превратен момент, в който сякаш целия свят се срива, болка, загуба на близък, пълно безсмислие и нежелание да се продължи повече напред… Всеки е преживявал подобни неща, но има една граница, в която душата сякаш пропада до най – пълното си отчаяние, счупва се, безсилна е, пред себе си вижда само мрак, толкова й тежи от всичко и това за нея й се струва като непосилно бреме, всичко значимо изгубва смисъл, всичко под краката й рухва като след опустошително земетресение, че стига до най – крайния момент – изхода в самоубийството. До самоубийство стигат и хора  страдащи  продължително и дълго време от депресия.

Темата самоубийството не е много дискутиратна тема и когато някой отправя своя отчаян вик за помощ, стигнал дъното, мислите или решението за едно такова нещо, обикновено реално не е разбран. Самоубийството е заклеймявано и осъждано от околните и за тази тема има толкова погрешни митове и разбирания.

Голям процент от населението между тинейджърската възраст от 15 до 45 отнемат живота си по този начин. Не се изключва и факта, че има случаи и на деца и по – възрастни хора. А опитите са над 10, 12 000 пъти повече. Води се, че суцидите са петата поред причина за смърт сред хората, след сърдечните заболявания, тумори, нещастни случаи, убийства и инциденти.

tumblr_mky6vlGx8S1s3aa3do1_500За повечето е прието, че самоубийството е грях, защото това е насаждано от религии, църкви, с цел да не се подтиква всеки към едно такова решение. Реално те не знаят какво има след смъртта и според масовото схващане е че направиш ли го по този начин, следва страшния съд, че отиваш в ада, ще бъдеш наказан затова и т.н. Но реално колко е вярна и достоверна тази информация!?

Като цяло отношението на околните към хората склонни към самоубийство е студено, пренебрежително, осъждащо, неразбиращо. Околните  мислят, че това е проява на слабост, а не е… Душата на човек просто стига повратния момент, в който е била прекалено дълго време силна и в един момент това, което се пречупва в нея е неумението й да се спре, да поиска помощ, да я потърси и да я приеме…

Ето някои митове и факти за самоубийството:

•Мит: Ако човек говори за самоубийство, то той прави това само за да привлече внимание към себе си.

Факт: Когато личността говори често за самоубийство, тя преживява болка и страдание и се стреми да разкрие тези свои преживявания пред значимите за нея хора.

Мит: Самоубийствата се извършват без предупреждение
Факт: Приблизително 8 от всеки 10 суицида са съпроводени от предупреждение към обкръжаващите за вероятното намерение.

Мит: Тези, които се самоубиват са психично болни.
Рационализация: Мисля, че на психичноболни никой не може да помогне.
Факт: Много от извършващите самоубийства не страдат от психично заболяване.

Мит: Че ако наистина някой иска да се самоубие, ще отиде и ще го направи, а няма да говори затова. Тоест не е толкова реално желанието.

Факт: Това е едно от най – честите разбирания и грешни изказвания, защото по този начин подтиквате човека наистина да го направи, омаловажавайки сериозността на проблема. Оставяйки чувство на вина в него, чувство на неразбраност, вместо да го окуражите за смелостта да сподели и това, че реално търси помощ. Спрете с необмислените и прибързани изказвания, подхождайте внимателно, защото не знаете дали се разхождате по мини, които при някоя ваша грешна стъпка, могат да избухнат. В един такъв момент, човек е със силно стеснение на съзнанието и фокус. Не се опитвайте да му говорите думи колко е хубав живота, да мисли за нещо друго и т.н. В този момент бъдете до него и се опитайте да му помогнете да излее негативните си емоции навън, а не към себе си.

Мит: Разговорите за самоубийството могат да способстват и подтикнат лицето към неговото извършване. По същият начин някои родители разглеждат темите за употребата на наркотици, сексуалните отношения и др., като считат, че с това биха изострили интереса на децата си към тях.
Рационализация: По-добре е да избягвам тази неприятна и опасна тема.
Факт: Разговорите за самоубийството не влияе върху причините, а може да стане първата крачка за получаване на информация. Нещо повече, при разговорите подрастващите биха получили възможност да говорят за това, да разкрият отношението си към смъртта и ценността на живота, биха споделили за проблемите си, биха получили информация за последиците за другите значими за тях хора. Когато човек назове и екстраполира мислите и преживяванията си пред другите, той получава възможност да се „вгледа” в тях, да ги анализира и оцени.

Мит: Ако човек в миналото е извършил суициден опит, то в бъдещето той не би го повторил.
Рационализация: Мисля, че опасността е преминала и не бива ненужно да се безпокоя.
Факт: Множество са случаите на повторение на суицидните опити с цел достигане на желания резултат.

Мит:– Извършващият самоубийство желае да умре.
Рационализация: Страхувам се от смъртта и нейния ход не може да бъде спрян – не бива да се помага на желаещият да умре.
Факт: Множество са случаите при които опита за самоубийство се оказва, че има смисъла на зов за помощ, а не убеденост в желанието да се лишиш от живот.

МИТ: Хората, които заявяват, че ще се самоубият,или заплашват със самоубийство, не се самоубиват.
ФАКТ: Повечето хора, които се самоубиват са заявили по пряк или непряк
начин за намерението си да се самоубият.

Мит: Злоупотребата с алкохол и наркотици няма отношение към самоубийството
Факт: Зависимостта от алкохола и наркотиците се явява рисков фактор за суицидно поведение.

Мит: Ако човек е ангажиран с работа, той никога не би имал мисли за самоубийство.
Факт: Невярно твърдение тъй като повечето от причините за самоубийствата възникват в резултат на конфликти и неуспехи, свързани с трудовата или учебната дейност.

Мит – Този, който говори за самоубийство, не го извършва.
Факт: Повечето от младежите, които говорят за суицид не се шегуват, особено, ако тези предупреждения са многократни за дълги периоди от време и са свързани с коренна промяна на поведението по посока подготовка за самоубийство (оттегляне от външния свят; прекъсване на връзките с най-близките; раздяла с приятели; изготвяне на т. нар. „завещание” на любими вещи;). Всеки един предупредителен сигнал за суицид следва да се разглежда сериозно.

МИТ: Суицидът не може да се предотврати. Ако веднъж младият човек е взел решение за самоубийство, той ще прави опити дотогава, докато успее.
Факт: Изследвания показват, че младите хора правят в повечето случаи само един опит за самоубийство, като най-критичен е периода в следващите от 24 до 72 часа, след опита. Данните сочат, че след оказана компетентна помощ, след този период броят на повторните опити рязко намалява.

МИТ: Суицидантите са психически болни хора.
Факт: Като правило подрастващите, които извършват опити за самоубийство, не са психически болни. По-скоро те се намират в състояние на криза, остър емоционален конфликт и в това състояние мислят за самоубийство. Много малко са случаите, при които сред младите хора се срещат лица със сериозни физически или химични нарушения на мозъчната дейност във връзка, с които те за дълги периоди от време имат усещане за неадекватност.

tumblr_mevlhyFmeS1rit4tco1_500

Айсберга и мотивите за едно такова решение може да са много и често остават неизговорени, неизяснени, скрити, но все пак с отправяни сигнали към околните, които често не са били забелязвани навреме. Когато някой иска да се самоубие, то е защото се чувства вече толкова уморен от товара, който чувства вътре в себе си, с душата си, от всичко в живота му, от чувството на безизходност, че просто иска, натискайки спусъка, да постигне онова чувство на свобода и облекчение… Както, когато натискаш „delete“.

А замисляли ли сте и върху това, че „самоубийството“ може да се случва и скрито, невидимо… ако се замислим по колко множество пъти и начини сме извършвали mini „самоубийства“ в душата си: чрез отказа да следваме собствените си желания, мечти, а не чуждите, да следваме удоволствията си, а не да оставаме в изтощаващи ни и убиващи ни връзки, взаимоотношения, работни места, в отказа ни да развиваме и в пренебрегването на талантите ни и заложбите, в самоизоставянето си.. това са толкова много мини вътрешни самоубийства, че в един момент това няма как да не доведе до желание и към действие на физичното. Това дори е най – последната фаза.

Самоубийството не е проява на слабост, нито това  представлява най – лесния път. Напротив, това е най – агонизиращата битка,  най – силния инстинкт на човека е инстинкта за самосъхранение…да се изправиш срещу природата си, за да го направиш е най – трудната битка в душата, която е тръгнала към пътя на саморазрушението си…

Самоубийството е най – крайния вариант на автоагресия, себеомраза от дълго потискан и  натрупан гняв, задържан и обърнат навътре.

Но когато се сблъсквате с такъв човек, близък, приятел, ще искате да помогнете, но много е специфичен начина по който ще го направите. Преди всичко се опитайте да останете центриран в себе си и да се свържете с центъра на сърцето си, със съчувствието и емпатията, бъдете спокойни и готови да изслушвате безпристрастно .. не позволявайте, когато разговаряте с такъв човек да ви води ума, страховете ви, паниката или гневът ви, не си позволявайте да реагирате първосигнално, бурно и бързайки да изговорите каквото ви идва наум. Не анализирайте твърде много и не правете дисекция.Имайте предвид, че фокуса и съзнанието на този човек е силно стеснено и помрачено.

173Преди всичко успокойте, приласкайте човека и му дайте явни сигнали, че не е сам, че има вашата подкрепа и че сте до него и ще бъдете… защото в повечето случаи довели до едно такова решение е че този човек се е чувствал прекалено дълго време сам, изолиран, с липса на подкрепа или е нямал, с кого да разговаря и споделя.

Не използвайте думи за сравнения, не омаловажавайте чувствата и не подценявайте едни такива заявки. Опитайте се да го разберете.

Използвайте топлота и сърдечност.

Не се поддавайте на страховете си и паниката си, не се парализирайте откъм действия, изхождайте само от любовта в сърцето си. Знайте, че Любовта е сила, но само когато е без условности, когато не е замъглена от етикети. Позволете на онази чистата Любов да е водеща, тя е безкрайна, опитайте да се свържете с този център.

Не го насилвайте или да го наставлявате според вас какво трябвало да прави, за да не е в това състояние. Бъдете до него, окуражавайки го за стъпките и предприемане в друга посока. Но не го насилвайте!

И все пак независимо от всичко, което този човек преживява – не забравяйте да го уважавате, цените. Дори и в избора му да се самоубие ( да, ще е страшно и неприемливо  във вашите очи). Но не използвайте и явни думи, подтиквайки го към това, знайте че това е негово  решение и избор, но ако ви търси и споделя, има нужда от помощ и разбиране преди всичко.

Опитайте се да се свържете с емоциите му и да покажете, че разбирате какво преживява.

Докосвайте, прегръщайте, присъствайте само физически, дори без да говорите, изпращайте само чиста любов към този човек.Често се пренебрегва и избягва този факт, но физическия допир е много по – силен от хилядите думи, които може да решите да изречете.

Опитайте се да разберете и да му помогнете в откриването му на реалните нужди, скритите емоции.

Отправяйте молитви и към небесата, Бог, висшия Аз на човека, Ангели или в каквото вярвате вие… доверете се и на тях. Знаейки, че вече сте направили каквото сте могли.

И не забравяйте и за самия себе си. Погрижете се, като все пак намирате вашите начини да се разтоварвате и зареждате, особено когато сте в помощ на някой друг.

   Смъртта наистина е избор, за който ние нямаме право да съдим никого. Дори и на пръв поглед нещастни случаи, убийства, инцидентни, от по – висока погледната точка, това пак е избор на духа. В духовния свят душата вече е планирала по – важните и ключови моменти в нейния път и нейния живот.Разликата обаче, че при самоубийството не избор вече на духа, а от умората и объркването на душата във всичко земно, в които и се струва, че повече не би могла да продължи. И ако е направила избора да си отиде по този начин, то е нейно право. Но няма наказания, няма ад…няма смърт. Все пак рано или късно душата ще се върне отново в сходни събития, за да преживее опитността, от която не е могла, не е усвоила или справила в този си живот. Всичко тук са уроци, с които ако не е успеем да се справим в рамките на един живот, може да се връщаме многократно.
Затова не бива да изпитваме и вина, ако не сме успели да помогнем на някого и все пак той си е отишъл.

Как да се справим с болката, травмата или шока, когато някой наш близък, приятел е посегнал на живота си?

1_1406224502– Ще ви трябва време, като всяка една загуба в живота, да минете през своите моменти на траур, да изплачете болката, тъгата си, да излеете гнева, яда.

– Дори и да не може да разберете причините защо все пак той/тя го е направил/а …може да изпитвате силен гняв или да преминете към самообвинения. Позволете си да изживеете гнева, освободете го от себе си… но не се самообвинявайте, защото все пак е бил избор на другия, за който вие не сте имали право да вземете, бъдете до себе си в този момент и не забравяйте и да потърсите професионална помощ или близки за вас, които могат да ви подкрепят или разберат.

– Напишете писмо до човека, който сте изгубили, изговорете цялата болка или гняв или неразбиране… излейте всичко на листа, което искате да кажете, а не сте могли, накрая простете и освободете товара и негативността. След това го изгорете.

– Представяйте си, че сте обгърнати в бяла светлина, бъдете близко до природата  колкото се може по – често. Работете върху прошката и разбирането ако чувствате все още гняв.

– Помолете се за душата на този човек, извършил такова действие и помолете тя да бъде изпратена обратно в Светлината.

– Върнете се към обичайните си действия или хобита.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s